top of page

Întrebări frecvente

Ca în fiecare an, Aeroclubul României va organiza și în anul 2023 cursuri subvenționate (gratuite) și nesubvenționate. Perioada de înscrieri va fi la începutul anului viitor, 4 ianuarie - 11 februarie. Vă rugăm să urmăriți atât site-ul cât și pagina de Facebook Aeroclubul României pentru mai multe detalii. 

  1. Sunt eligibil pentru cursurile subvenționate (gratuite)?

Dacă ai vârsta cuprinsă între 15 împliniţi și 23 de ani neîmpliniți, da, ești eligibil pentru cursurile subvenționate (gratuite) pe care le organizăm.

 

1. Care sunt costurile cursurilor nesubvenționate?

Costurile cursurilor pe care le organizăm pot fi găsite pe site-ul nostru.

Avion

Avion ultraușor 

Planor 

Parașutism

Balon cu aer cald

 

2. Care este durata cursurilor?

Durata cursurilor variază în funcție de disciplină. Modulul teoretic al cursurilor se desfăşoară pe durata a aproximativ 6 săptămâni iar la finalul acestuia se susţine un examen scris din materiile studiate.

Modulul practic începe după finalizarea celui teoretic şi durata sa este, în general, între 4 şi 12 luni şi variază în funcție de condițiile meteorologice, de disponibilitatea elevului și de abilităţile acestuia.

 

3. Este posibil să obțin licența într-un singur an?

Da, este posibil ca oricare dintre licențe să fie obținute într-un singur an. Pentru aceasta este însă nevoie de o disponibilitate ridicată și de o participare cu frecvenţă foarte bună la activitatea de zbor.

 

4. Cât durează o zi de zbor?

În general o zi de zbor durează aproximativ 8 ore. Dimineața se efectuează briefing-ul dinaintea activității de zbor, după care se efectuează activitatea de zbor în sine, urmând ca la final să urmeze debriefing-ul zilei de zbor.

 

5. Ce se întâmplă dacă nu pot să particip la cursurile teoretice?

Este obligatorie prezenţa în proporție de minim 75% la cusurile teoretice. Nerespectarea acestei cerinţe poate duce la excluderea elevului din curs.

6. Pot să mă înscriu la curs dacă împlinesc vârsta de 23 de ani anul acesta?

Da, te poți înscrie la curs. În cazul în care te-ai înscris la curs la vârsta de 22 ani, iar pe parcursul acestuia împlinești 23 de ani, după data respectivă cursul poate fi continuat doar contracost. Spre exemplu, dacă ai parcurs 30% din curs până la împlinirea vârstei de 23 de ani, restul poate fi continuat doar achitând contravaloarea părții rămase, respectiv 70%.

 

7. Pot să mă înscriu la curs dacă am vârsta de 15 ani?

Da, dacă ai împlinit vârsta de 15 ani te poți înscrie la cursurile noastre și poți parcurge modulul teoretic însă nu vei putea participa la activitatea de zbor decât după împlinirea vârstei de 16 ani. De aceea, recomandăm să te înscrii la curs în anul în care vei putea efectua și activitate de zbor, deoarece pauzele mari dintre modulul teoretic și cel practic nu favorizează progresul.

 

8. Cum se va desfășura cursul teoretic?

Cursul teoretic pentru cursurile subvenționate (gratuite) este format din două module: primul se va desfășura în sistem online, fiind urmat de o examinare intermediară cu participare fizica. După această examinare, al doilea modul al cursului se va desfășura exclusiv fizic. Ambele module vor avea loc cel mai probabil sâmbată și duminică, maxim 6 ore pe zi. Fiecare locație şi fiecare curs va avea un program distinct iar acesta va fi comunicat în timp util, după finalizarea înscrierilor. Criteriul privind prezența minimă obligatorie rămâne, desigur, valabil.

 

9. În ce constă admiterea la zbor (modulul practic al cursului)?

Admiterea la zbor constă în examene scrise din materiile studiate la modulul teoretic. Nota minima pentru promovare este de 75% la fiecare materie iar locurile subvenţionate vor fi ocupate în ordinea mediilor notelor obţinute. Suplimentar, participarea la modulul practic al cursului pentru obţinerea licenţei de paraşutist va fi condiţionată de o testare a aptitudinilor sportive.

 

10. Ce documente sunt necesare?

Pentru fiecare cursant va fi întocmit un dosar personal care va fi completat în etape.

Înainte de începerea cursurilor teoretice candidaţii trebuie să depună cererea de înscriere completată în conformitate cu manualele specifice pentru fiecare disciplină. De asemenea, ei vor trebui să depună cererea de legitimare, fişa de înscriere (acolo unde este cazul), o copie a documentului de identitate şi să achite taxa de legitimare la Aeroclubul României în valoare de 15 euro. Candidaţii minori vor trebui să depună şi consimţământul notarial al părintelui sau al tutorelui legal. O copie a documentului de identitate este şi ea necesară.

Candidaţii pentru disciplina paraşutism vor trebui ca înainte de susţinerea testării aptitudinilor sportive să depună o adeverinţă de la medicul de familie care să ateste că sunt apţi pentru a desfăşura activităţi de pregătire.

Pe perioada desfăşurării modulului teoretic al cursului dosarele vor fi completate cu certificatele de aptitudine medicală obţinute în conformitate cu cerinţele reglementărilor în vigoare.

După examenul de finalizare a cursurilor teoretice, cei declaraţi admişi, vor fi informaţi de către instructorii aeroclubului la care au ales să îşi desfăşoare activitatea asupra modului în care se va desfăşura activitatea pe aerodrom.

După finalizarea modului practic (în zbor / salt cu paraşuta) de pregătire va fi emis un certificat de absolvire şi cursantul va fi planificat în vederea susţinerii examinării pentru obţinerea licenţei cu autoritatea competentă.

 

11. De unde obțin documentele necesare pe care trebuie să le completez?

Din formularul de înscriere de la pasul în care acestea trebuie completate, dar și de aici.

 

12. Ce costuri există pentru cursurile subvenționate (gratuite)?

Pentru cursurile subvenționate (gratuite), costul este contravaloarea sumei de 15 EUR reprezentând taxa de legitimare la Aeroclubului României. Cursantul va mai trebuie să suporte costul obţinerii certificatului de aptitudine medicală în valoare de aproximativ 50 EUR.

 

13. Există mai multe perioade de înscriere de-a lungul unui an?

Pentru cursurile subvenționate (gratuite), Aeroclubul României face înscrierile o singură data pe an în a doua jumătate a lunii ianuarie şi prima parte a lunii februarie.

Pentru cursurile contracost, în funcție de solicitări, pot exista mai multe perioade, motiv pentru care vă sugerăm ca, dacă sunteţi interesaţi de un astfel de curs, să luaţi din timp legătura cu unitatea teritorială unde doriţi să îl efectuaţi.

 

14. Ce criteriu de ocupare a locurilor subvenționate (gratuite) există?

Criteriul pentru ocuparea locurilor subvenționate este media notelor obținute la examenul de finalizare a modului teoretic al cursului respectiv.

 

15. Unde achit cotizația anuală de membru al Aeroclubului României?

Cotizația se achită pe site-ul www.aeroclubulromaniei.ro secțiunea plăți online. La filială se alege Aeroclubul Teritorial unde doriți să vă înscrieți. Înainte de achitarea taxei, vă recomandăm să începeți completarea formularului de înscriere! 

 

16. Ce pot face după ce obțin licența în cadrul Aeroclubului României?

După obţinerea licenţei tinerii care prezintă aptitudini pot fi selecţionaţi în loturile Aeroclubului României, unde îşi pot completa şi desăvârşi pregătirea ca sportivi, pot participa la competiţii şi demonstraţii aeronautice. Aceasta poate constitui şi fundamentul unei viitoare cariere profesionale în aviaţie, posibil chiar în cadrul Aeroclubului României, având în vedere că cea mai mare parte dintre instructorii de zbor ai organizaţiei noastre provin din rândul foştilor cursanţi.

Pregătirea în cadrul loturilor judeţene se efectuează în etape, este direcţionată către obţinerea de performanţe în sporturile aeronautice şi este supusă unui proces continuu de selecţie în urma căruia tinerii pot ajunge să reprezinte România la competiţiile interne şi internaţionale.

Sportivii care prezintă aptitudini, participă la pregătire şi obţin rezultate la concursuri pot fi selecţionaţi pentru acordarea de programe de pregătire subvenţionate în vederea obţinerii de licenţe şi calificări suplimentare (PPL(A), acrobaţie, etc.).

 

17. Care dintre discipline sunt subvenționate (gratuite)?

Disciplinele subvenționate (gratuite) sunt: avion ultraușor, planorism și parașutism.

Mai multe informații aici! 

 

18. Pot să mă înscriu la mai multe discipline în același an?

Pentru că pregătirea teoretică este specifică fiecărei discipline și acestea sunt organizate în același interval orar, nu puteți îndeplini cerința de prezență minimă obligatorie. (75%). În cazul în care v-ați înscris deja la o disciplină și doriți să vă schimbați decizia, contactați aeroclubul teritorial pentru a solicita retragerea inițială a dosarului de înscriere.

19. Ce pot face dacă sunt indecis?

Dacă esti indecis de invităm să completezi formularul de înscriere și să bifezi opțiunea indecis la pasul în care trebuie să alegi disciplina. Unul dintre colegii noștri te va contacta pentru a îţi oferi informaţii care să te ajute să alegi.

 

20. Care este vârsta maximă pentru cursurile contracost?

Nu există o vârstă maximă pentru cursurile contracost. Condiția este ca elevul să dețină un certificat medical în termen de valabilitate obținut într-o unitate medicală autorizată.

 

21. Unde pot efectua vizita medicală?

Pentru a participa la cursurile noastre este nevoie de certificate medical minim clasa a 2-a. Acesta se poate obține doar de la una dintre unităţile medicale autorizate de pe lista publicată pe site-ul Autorității Aeronautice Civile Române.

 

22. Este necesar vreun echipament special?

Nu, nu este nevoie de echipament deosebit.​

 

23. Ce se întâmplă dacă în urma examenului nu mă încadrez pe unul dintre locurile subvenţionate?

Poţi continua cursul efectuând modulul practic contra cost sau te poţi înscrie din nou în anul următor.

 

24. Ce se întâmplă dacă dintr-un motiv oarecare nu pot finaliza cursul? Am vreo obligaţie dacă mă retrag?

Sigur că nu ne dorim o astfel de situaţie dar te poţi retrage din curs oricând fără nicio obligaţie.

 

25. Dacă am pierdut Cartea de Identitate mă pot înscrie utilizând paşaportul?

Desigur, paşaportul este document de identitate valabil.

 

26. Mă pot înscrie la curs dacă nu sunt cetăţean român?

Da, te poţi înscrie la oricare dintre cursuri dar pentru putea beneficia de subvenţie este necesară cetăţenia română.

 

27. Când am nevoie de certificatul de aptitudine medicală?

Pentru cursul PPL(A) este nevoie de certificatul de aptitudine medicală la înscriere, iar pentru celelalte cursuri (paraşutism, planorism, avion ultrauşor) este nevoie de el înainte de începerea modulului practic al cursului.

 

28. Mă pot înscrie la cursuri dacă port ochelari de vedere (sau am alte probleme legate de sănătate)?

Piloţii nu trebuie neapărat să aibă o sănătate perfectă, ci să se încadreze în anumite bareme medicale. Totuşi, dacă ştiţi că aveţi unele probleme de sănătate ar fi bine să vă adresaţi unui centru medical autorizat. Lista acestora şi datele de contact pot fi găsite pe site-ul Autorităţii Aeronautice Civile Române.

bottom of page